خواص دارویی شوید

تاریخچه و شرح گیاه

شوید گیاهی است یک ساله یا دوساله که گاهی ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد.ریشه ی آن راست و مخروطی شکل و سفید است.

این گیاه در اکثر نقاط دنیا از جمله قسمت های جنوب اروپا،مصر،آمریکا و چین پرورش داده می شود.

خود شوید بیضوی،مسطح و به طول 4 میلی متر و عرض 3 میلی متر است.

رنگ آن قهوه ایی روشن و در سطح آن برجستگیهایی به رنگ زرد و در کناره های آن لبه ی بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده می شود.

ترکیبات شیمیایی

تخم شوید درای 3 درصد روغن می باشد و قسمت های مورد استفاده ی آن برگ،ساقه و تخم است

خواص دارویی شوید

تخم شوید اثرات درمانی زیادی دارد.از جمله به عنوان ضد تشنج،ضد درد،نفخ شکم،ادرار آور و برای تقویت معده به کار می رود.

برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند،تخم شوید بهترین دارو است.زیرا اشتها را زیاد کرده،معده را تقویت می کند و انرژ به بدن می دهد.

تخم شوید را می توان برای ناراحتی معده،بی خوابی و ضد گاز معده به کار برد.

خانمهای شیر ده که شیر آنها کم است باید حتما روزی چند بار دم کرده تخم شوید یا تخم شوید بخورند و آنرا در غذای خود مصرف کنند.این کار به طور معجزه آسایی شیر آنها را زیاد می کند.

از شوید برای دل درد حیوانات نیز استفاده می شود.

مثلا برای گوسفند و بز کافیست که 30 گرم تخم شوید به آنها داده شود که نفخ و دل درد را ساکت می کند.

در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی توانند در معده ی خود نگه دارند بهترین درمان شوید است.

این بیماران باید دم کرده ی شوید را آهسته آهسته بنوشند.

در چین شوید را برای کمر درد هایی که به علت انقباض عضلانی باشد به کار می برند

طرز استفاده

برای باد فتق باید حدود 40 گرم تخم شوید را بو دهید تا کاملا قهوه ایی شود سپس آنرا کاملا آسیاب کنید تا به صورت پودر در آید و بعد آنرا با سرکه ی سیب مخلوط کرده و میل کنید

مضرات شوید

مضرات خاصی برای شوید بیان نشده است اما نکات مهمی هستند که باید آنرا مطرح نمود.

1-شوید دارای سدیم نسبتا بالایی است و کسانی که موظف اند یک رژیم غذایی خاص را رعایت کنند نظیر مبتلایان به فشار خون بالا،باید از زیاده روی در مصرف آن خودداری کنند

2-در خانم های شیر ده،تخم شوید بسیار موثر و شیر زا می باشد

خواص دارویی شیرین بیان

تاریخچه و شرح گیاه

شیرین بیان گیاه بومی مناطق مدیترانه است و در ایران در اکثر نقاط کشور می روید.شیرین بیان گیاهی چند ساله و دارای ساقه ایی به طول یک متر است که در نواحی معتدل تا ارتفاع دو متر نیز می رسد.

برگ های آن مرکب از تعدادی برگچه های سبز رنگ می باشد.گلهای آن به رنگ بنفش و سفید یا زرد است.

میوه ی آن همانند نیام و محتوی 5تا6 دانه می باشد

ریشه ی شیرین بیان به طور خیلی عمیق در زمین فرو می رود

پوست ریشه،قهوه ایی سیر یا سیاه است.

مغز ریشه زرد رنگ بوده و طعم آن بسته به انوع مختلف تغییر می کند.مثلا شیرین بیان اسپانیا طعم ملایم دارد در حالی که شیرین بیان یونان تلخ است.

ترکیبات شیمیایی

ریشه ی شیرین بیان دارای گلوکز،ساکاروز،آسپاراژین،مواد آلبومینی،رزین و کمی اسانس می باشد.

ماده ی اصلی که باعث شیرینی این گیاه است گلیسیرین خوانده می شود

در شیرین بیان ماده ایی وجود دارد که خاصیت دفع اسپاسم عضلات را دارد.

خواص دارویی شیرین بیان

شیرین بیان از منظر طب قدیم ایران معتدل است.

شیرین بیان را به صورت قطعات کوچک به قطر 5/0سانتیمتر و طول 5/1سانتیمتر به فروش می رساند.

مهمترین خاصیت شیرین بیان که جدیدا کشف شده است و در آلمان اروپا و آمریکا استفاده می شود،درمان کننده ی زخم معده و سرطان معده است.

برای این منظور شربت شیرین بیان را تهیه کرده و هر روز به مقدار یک قاشق غذاخوری قبل از غذا به مریض بدهید و اگر این عمل را تا چهار ماه تکرار کنید،شخص معالجه خواهد شد.

برای تقویت عمومی بدن مفید است.

خوردن آن باعث جلوگیری از پیری زود رس می شود.

برای نرم کردن سینه موثر است و در درمان سرفه،سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی مفید است

زخم ها و تاول های پوست را با چای شیرین بیا شستشو دهید تا زود خوب شود.

ملین است و معمولا آنرا با گیاهان دیگر مخلوط می کنند که انقباضات دیگر را کم کند.

مدر و عرق آور است

برای برطرف کردن زخم و التهاب دهان ریشه ی شیرین بیان را بمکید.

باف گلو را هنگام گلو درد تسکین می بخشد

ورم معده را برطرف می کند.

تنگی نفس را تسکین می دهد

برای درمان سو هاضمه مفید است

برای از بین بردن نفخ شکم مفید است.

چشم را تقویت کرده و در درمان سردرد بسیار مفید است

برای درمان موخوره چای شیرین بیان را به سر بمالید

برای رفع بوی بد زیر بغل و پا از برگ های شیرین بیان پماد درست کرده و در این قسمت بگذارید.

خاصیت ضد التهابی و ضد درد دارد مثل آسپرین.

طرز استفاده:

دم کرده ی شیرین بیان:مقدار 50 گرم ریشه ی بدون پوست شیرین بیان را آسیاب و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت 10 دقیقه دم بکشد

جوشانده ی شیرین بیان:20 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست راآسیاب و در 100 گرم آب ریخته و آنقدر بجوشانید که دو سوم آن باقی بماند.

شربت شیرین بیان:ریشه ی شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کرده و با آب مخلوط کرده و بجوشانید تا غلیظ شود.

مضرات شیرین بیان

استفاده زیاد از شیرین بیان برای طحال مضر است و اگر می خواهید از شیرین بیان برای برطرف کردن بیماری و برای مدت طولانی استفاده کنید بهتر است آنرا با کتیرا بخورید

مصرف شیرین بیان در دوران بارداری جایز نیست

کسانی که فشار خون بالایی دارند به هیچ عنوان نباید از شیرین بیان مصرف کنند.

افرادی که دچار بیماری های قلبی و عروق می باشند باید تنها زیر نظر پزشک این دارو را مصرف کنند .

این گیاه افت پتاسیم خون نیز می دهد.